Zijn mondkapjes effectief tegen de verspreiding van COVID-19?

Het aantal bevestigde gevallen van COVID-19 is wereldwijd over de piek heen. Dat betekent natuurlijk niet dat het al tijd is om feest te vieren. Verschillende gezondheidsinstanties hebben aanbevolen om mondkapjes te dragen wanneer je naar buiten gaat. Veel mensen hebben ervoor gekozen om een mondkapje te dragen als een extra extra voorzorgsmaatregel. Hierbij gaat het vooral om FFP2 maskers of medische mondkapjes.

Waarom zou je een mondkapje dragen?

COVID-19 is een virus dat vroeger niet bestond in de natuur. Dat betekent dat onze collectieve immuunsystemen er niet klaar voor zijn. In tegenstelling tot de seizoensgriep, waar mensen bijna, zo niet allemaal, al aan zijn blootgesteld. Er is geen vaccin beschikbaar voor het nieuwe coronavirus.

Mensen weten dat het griepseizoen zich over een periode van enkele maanden afspeelt. COVID-19 heeft zich snel verspreid, honderdduizenden mensen besmet en velen over de hele wereld gedood, in slechts enkele maanden tijd. Men denkt dat ongeveer 25% van de geïnfecteerden asymptomatisch is en zich prima voelt. Hierdoor weten ze niet dat ze geïnfecteerd zijn. Je zou heel goed een van hen kunnen zijn. Het is nuttig om een mondkapje te dragen om anderen te beschermen tegen jezelf.

Hoe kunnen mondkapjes je beschermen?

Zoals eerder vermeld, kunnen mondkapjes en zelfs zelfgemaakte mondkapjes anderen beschermen tegen jezelf. Ze bieden ook een zekere mate van bescherming tegen binnenkomende microben. Afhankelijk van de kwaliteit en de pasvorm van het gebruikte materiaal. Elk mondkapje zal helpen om het virus te vermijden. Dat gezegd hebbende, sommige zijn beter dan andere. Het is ook belangrijk de andere maatregelen in acht te nemen.

Do’s en don’s van mondkapjes

Voordat u het mondkapje opzet, moet u eerst uw handen wassen. Gebruik de oorbinders of -lussen bij het vastzetten of verwijderen van het mondkapje. U moet ook voorkomen dat u het stoffen deel ervan aanraakt, aangezien het dient als luchtfilter. Het mondkapje moet van dichtbij de neusbrug en vervolgens onder uw kin bedekken. Het moet minstens tot halverwege uw oren reiken. Trek aan de lussen en banden zodat het goed aansluit op uw gezicht. Voor meer informatie kunt u naar ons artikel met tips over het gebruik van mondkapjes.

Het dragen van mondkapjes buitenshuis

Het is sterk aanbevolen om elke keer dat je naar buiten gaat een mondkapje te dragen. Of je nu een snelle boodschap doet, of de hond uitlaat. Je weet namelijk niet wie er geïnfecteerd is. Als je in de buurt bent van potentieel geïnfecteerde mensenmassa’s, dan is het dragen van een masker belangrijk.

Het dragen van mondkapjes binnenshuis

Je hoeft alleen binnenshuis een mondkapje te dragen als je samenwoont met iemand die ziek is. De patiënt moet in een aparte kamer verblijven en moet minimaal contact hebben met de rest van het huishouden. Indien mogelijk moet de patiënt ook gebruik maken van een aparte badkamer.

mondkapje-kopen-info6

Overzicht van mondkapjes

Mondkapjes zijn losse wegwerp-mondkapjes die een barrière vormen mond van de drager en microben in de directe omgeving. Ze mogen niet worden gedeeld en mogen niet meer dan één keer worden gebruikt. Als uw mondkapje beschadigd is, of als u het moeilijk vindt om te ademen, moet u het verwijderen. Zorg ervoor dat u het mondkapje op een juiste wijze weggooit. Stop het mondkapje in een plastic zakje voordat u het in de vuilnisbak gooit. Vergeet niet uw handen te wassen na het hanteren van het gebruikte mondkapje.

De mondkapjes zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsfilters, met verschillende mogelijkheden om de drager te beschermen tegen contact met vloeistoffen. Indien correct gedragen, kan een mondkapje grote deeltjesdruppels die bacteriën en virussen kunnen bevatten blokkeren. Dit voorkomt dat het uw neus en mond bereikt. Ze helpen ook de kans te verkleinen dat anderen worden blootgesteld aan uw luchtwegafscheidingen.

Hoewel mondkapjes grote druppels kunnen blokkeren, kunnen ze geen extreem kleine deeltjes filteren. Bijvoorbeeld in het geval van een nies of hoest. Ze bieden geen volledige bescherming en kunnen nooit het niveau van preventie bieden dat door een goede handwas wordt geboden.

Als u de beste bescherming wilt die als betaalbaar wordt beschouwd, overweeg dan het gebruik van een FFP2 masker. We hebben maskers te koop bij De Mondkap Drogist.

Hoewel mondkapjes nuttig zijn bij het verminderen verspreiden van het virus, zijn er ook andere maatregelen. Deze omvatten het wassen van de handen en 1,5 meter afstand. Vermijd het aanraken van uw gezicht en bedek uw neus met een tissue als u niest of hoest. Overweeg het gebruik van handreinigers als u uw handen niet regelmatig kunt wassen. Gebruik ten slotte een oppervlaktereiniger ontsmettingsmiddel om virussen en bacteriën te doden op oppervlakken zoals tafels en aanrechtbladen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mondkapje kopen. Prijs per 20 stuks €19,95  €16,95.

De mondkapjes zijn gemaakt van hypoallergeen, non-woven materiaal. Geïntegreerd filtermedium waarmee het product een goede filterwerking biedt.

Orders gaan per 10 verpakt. Prijs €59,50 €39,95.

Het FFP2 masker leveren wij ook aan organisaties en zorginstanties. Voor informatie kunt u contact opnemen per mail naar info@mondkapje-kopen.com