Moet ik een mondkapje dragen tegen het coronavirus?

Er worden vooralsnog elke dag nieuwe gevallen van corona geconstateerd. Met de aankomende persconferentie is er kans op versoepeling. Om zo veilig mogelijk naar buiten te kunnen gaan probeert iedereen zichzelf te beschermen.

Een populaire vorm van bescherming is het mondkapje. Hier gaan we wat dieper op in. Moet je een mondkapje dragen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus?

Moet ik een mondkapje dragen om me te beschermen tegen het coronavirus?

Geen enkele maatregel zal 100% werken tegen het vangen van COVID-19, omdat het wordt beschouwd als een zeer besmettelijk virus. Er zijn echter een aantal maatregelen die u kunt nemen om uzelf te beschermen en één daarvan is het dragen van een mondkapje.

Mondkapjes kunnen worden opgesplitst in chirurgische mondkapjes en FFP2 maskers. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze mondkapjes. Chirurgische mondkapjes bestaan vaak uit een blauwe, 3-laags bescherming. Ze worden gebruikt in de chirurgie en andere medische praktijken. Dit komt omdat hun belangrijkste doel is om de patiënt te beschermen. Het gaat dan om de eventuele ziektekiemen die de medische professional zou kunnen doorgeven. Ze zijn wegwerpbaar en ontworpen om tussen elke patiënt te worden verwisseld.

FFP2 maskers daarentegen zijn ontworpen om de drager te beschermen. Deze hebben een ingebouwde filtratie in het materiaal, wat betekent dat ze de lucht filteren van onzuiverheden. Dit soort mondkapjes zijn gebaseerd op een sorteersysteem om aan te geven hoeveel bescherming ze bieden, van FFP1 tot FFP2 tot FFP3.

Welk mondkapje moet ik dragen?

Als u op zoek bent naar een mondkapje voor de beademing, dan kunt u in de war raken over welke mondkapje u moet dragen. De FFP-classificatie is een goede indicatie van hoeveel bescherming u krijgt.

FFP1 maskers bieden het laagste beschermingsniveau en beschermen tegen materialen in concentraties tot 4x OEL of 4x APF (toegewezen beschermingsfactor).

FFP2 maskers zijn hoger dan dit, omdat ze bescherming bieden tegen materialen in concentraties tot 12x OEL of 10x APF. Deze norm voldoet aan de WHO-richtlijnen en is de meest populaire vorm.

FFP3 maskers bieden het hoogste niveau van bescherming tegen materialen in concentraties tot 50x OEL of 20x APF. Deze norm is het soort dat vaak wordt gebruikt door tandartsen en andere professionals in de gezondheidszorg, en deze voldoen aan de huidige NHS-richtlijnen.

Hoe kan ik mezelf anders beschermen tegen het coronavirus?

Het belangrijkste is om alle richtlijnen van de overheid te volgen met betrekking tot goede hygiënische praktijken en social distance.

U moet uw handen regelmatig wassen nadat u op een openbare plaats bent geweest, voordat u gaat eten en als u een oppervlakte aanraakt. Dit moet een grondige wasbeurt zijn met antibacteriële zeep, gedurende minstens 20 seconden, waarbij u ervoor zorgt dat u alle gebieden die u kunt missen (knokkels, polsen, duimen, onder de nagels) krijgt.

Voor momenten dat u uw handen niet kunt wassen, kunt u een ontsmettingsgel gebruiken. U kunt een op alcohol gebaseerde gel gebruiken (die meer dan 60% alcohol moet bevatten om effectief te zijn).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mondkapje kopen. Prijs per 20 stuks €19,95  €16,95.

De mondkapjes zijn gemaakt van hypoallergeen, non-woven materiaal. Geïntegreerd filtermedium waarmee het product een goede filterwerking biedt.

Orders gaan per 10 verpakt. Prijs €59,50 €39,95.

Het FFP2 masker leveren wij ook aan organisaties en zorginstanties. Voor informatie kunt u contact opnemen per mail naar info@mondkapje-kopen.com