Hoe kan je een mondkapje hergebruiken?

Mondkapjes zijn binnenkort verplicht in het openbaar vervoer. Hierdoor kopen veel Nederlanders een mondkapje om zich te beschermen tegen COVID-19. Door de wereldwijde vraag is het lastig een goed mondkapje te vinden. Dit zorgt ervoor dat veel mensen hun mondkapje hergebruiken. Het RIVM heeft onlangs een artikel naar buiten gebracht over het schoonmaken van mondkapjes. We willen met dit artikel in beeld te brengen wat niet en wel effectief is voor desinfectie.

Hoe maak je een FFP2-masker schoon?

Het RIVM en CDC (bureau van de US) hebben richtlijnen uitgebracht over het verlengen van de levensduur van een FFP2-masker. Hier zijn aanbevelingen voor hoe de maskers wellicht weer bruikbaar worden. Het is belangrijk dat u bij de verzorging van een FFP2-masker de desinfectiemethode afweegt met het risico op beschadiging of aantasting van de integriteit van het masker.

De methode om het masker te reinigen moet de virale belasting inactief maken, zonder dat dit ten koste gaat van de filtratie of de pasvorm. Om een FFP2-masker opnieuw te gebruiken, mag het niet beschadigd of vervuild zijn (met lichaamsvloeistoffen, make-up, enz.). Er zijn een aantal methoden die veelbelovende resultaten hebben opgeleverd.

Waterstofperoxidedamp

Onderzoekers van de Duke University hebben ontdekt dat FFP2-maskers met succes te desinfecteren zijn met behulp van “specialistische apparatuur”. Verdampte waterstofperoxide was in staat om de maskerlagen te doordringen en microben te doden zonder het masker te beschadigen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat zelfs sommige ziekenhuizen niet over de middelen beschikken om deze methode uit te voeren. Het moet zeker thuis niet worden geprobeerd.

Warmte & vocht

Als u op zoek bent naar manieren om de levensduur van uw masker thuis te verlengen, zijn er enkele eenvoudigere manieren die veelbelovende resultaten laten zien.

Hoewel het onderzoek nog steeds gaande is, is er bewijs dat potentiële desinfectie van het coronavirus ondersteunt door het gebruik van warmte, vochtigheid en tijd. Er zijn een aantal manieren waarop dit bereikt wordt. Eén studie vanuit Stanford suggereert dat een FFP2-masker desinfecteerdt door het gedurende 30 minuten te verwarmen bij 70C.

UV-licht

Sommige ziekenhuizen gebruiken deze methode al . Er is aangegeven dat UV-C licht het virus dat COVID-19 veroorzaakt effectief kan inactiveren. UV-licht ontsmettingsmachines kan je online kopen bij verschillende winkels. Deze kunnen niet alleen maskers reinigen, maar ook vaak aangeraakte items zoals uw sleutels of telefoon.

Tijd

Het gezegde dat tijd een grote genezer is, is zeker waar als het gaat om virussen. Zonder een geschikte gastheer (d.w.z. een menselijk lichaam) sterven virussen na een bepaalde tijd. Helaas weten we niet precies hoe lang dat is als het gaat om het nieuwste coronavirus. Echter, de algemene overtuiging onder deskundigen is dat het zou kunnen overleven op oppervlakken van een paar uur of tot enkele dagen.

Daarom is het verstandig om te denken dat, als er op uw FFP2-masker een coronavirus zit, het wachten tot het virus inactief wordt voldoende is om er zeker van te zijn dat het virus schoon is. Het is daarom mogelijk dat u meer dan één FFP2-masker wilt hebben, dat u kunt afwisselen tussen de verschillende toepassingen.

Kan je een FFP2-masker wassen?

Helaas zijn de maskers niet ontworpen te wassen. Het masker kan dus niet te vochtig worden. Inclusief het besproeien met een ontsmettingsmiddel, het bevochtigen met alcohol/sanitizer-gel of het wassen in zeepwater.

Dit komt omdat FFP2-maskers een papieren buiten- en binnenlaag hebben die in water kan uiteenvallen. Vervolgens beïnvloedt dit de filtering van het masker. Als uw FFP2-masker geen papieren lagen bevat, kunt u het masker mogelijk koken.

ffp2 masker schoonmaken

Hoe vaak kunt u een FFP2-masker opnieuw gebruiken?

Er is geen exacte richtlijn voor het aantal keren dat u een masker opnieuw kunt gebruiken. Dit komt omdat ze zijn ontworpen om slechts één keer te gebruiken. Gezien de huidige crisis wordt dit echter als gangbare praktijk geaccepteerd.

In plaats van u te concentreren op het aantal keren of uren dat u het masker kunt gebruiken, moet u zich richten op de integriteit ervan. De OSHA-richtlijn (Occupational Safety and Health Administration) geeft aan dat een masker kan worden hergebruikt zolang het “zijn structurele en functionele integriteit behoudt en het filtermateriaal niet fysiek beschadigd of vervuild is”. Dus als uw masker er slechter uitziet voor slijtage, is het waarschijnlijk tijd om het weg te gooien en een nieuw masker te kopen.

De belangrijkste stap in de zorg voor en het onderhoud van een FFP2-masker blijft echter de manier waarop u het gebruikt. Was altijd uw handen of gebruik een reinigingsgel voordat u het masker aanbrengt en raak het masker (of de rest van uw gezicht) niet meer aan als het eenmaal comfortabel zit. Let er bij het verwijderen van het masker op dat u het niet kruislings besmet door de buitenkant en vervolgens de binnenkant aan te raken, en bewaar het masker altijd uit de buurt van andere voorwerpen. Het belangrijkste is dat u uw handen wast na gebruik.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mondkapje kopen. Prijs per 20 stuks €19,95  €16,95.

De mondkapjes zijn gemaakt van hypoallergeen, non-woven materiaal. Geïntegreerd filtermedium waarmee het product een goede filterwerking biedt.

Orders gaan per 10 verpakt. Prijs €59,50 €39,95.

Het FFP2 masker leveren wij ook aan organisaties en zorginstanties. Voor informatie kunt u contact opnemen per mail naar info@mondkapje-kopen.com